Nya Munken

Gymnasievalet – så funkar det på Nya Munken

Gymnasievalet är ett stort steg för våra elever. Vi vill ge alla våra elever bra möjligheter att göra ett välgrundat val. Vår ambition är att ge alla elever den information och det stöd som behövs för att göra ett väl underbyggt val.

Riksdagen har beslutat att valet till gymnasiet är ett val eleverna ska göra själva. Där riktas mycket av informationen till eleverna, men självklart har du som är vårdnadshavare också en viktig roll för att stödja, motivera och ge råd.  Här nedanför hittar du mycket information men alla elever erbjuds både information i helklass samt får möjlighet till individuella vägledningssamtal.

Checklista för att söka till gymnasiet

Under början av höstterminen kommer SYV ut till alla niondeklasser och håller klassvisa informationsmöten.

Det finns många olika webbsidor med information om Gymnasievalet vi har samlat länkar i länklistan nedan. 

Gå på gymnasieskolornas Öppet Hus. De flesta skolor har sina öppna hus i perioden november till februari. Friskolorna erbjuder ofta vid flera olika tillfällen medan de kommunala endast vid ett tillfälle. Gå in på varje skolas hemsida för att hitta mer information kring deras öppet hus.

Vecka 42 håller vi informationsmöte för alla vårdnadshavare, inbjudan kommer senare!

Varje år anordnas Linköpings gymnasiemässa  på mässan får du möjlighet att möta flera skolor vid samma tillfälle och möjlighet att få information om många olika program.

Information om gymnasievalet och själva ansökan till gymnasiet görs på gymnasiestudera.se. Alla elever får inloggningsuppgifter hemskickat i ett brev under vecka 2.

Tidplan för ansökan och antagning till gymnasiet finns här. Ansökan öppnar i mitten på januari och stänger den 15 februari.

15 februari är SISTA dagen för ansökan. Vänta inte till sista dagen! Gör minst fem val , så att du är säker på att komma in på något av dina val redan i första omgången. Förutom att göra din ansökan på nätet är det viktigt att du skriver ut din kvittens på ansökan (från hemsidan där du söker), eleven ska skriva under och lämna till SYV på Nya Munken.

I mitten av april kommer besked om preliminär antagning. Resultatet av antagningen är baserad på dina betyg under höstterminen. Det är betygen på våren som är avgörande, men du får en bild av hur många som sökt din utbildning och vad som kan komma att krävas för att komma in.

Omvalsperioden pågår från 15 april till 3 maj. Om man inte är nöjd med sitt val eller vill ändra något i ansökan finns möjlighet att göra nyval och omval.

Slutlig antagning är klar 1 juli och så finns ansökningsbesked att läsa på gymnasiestudera.se. Du måste svara på antagningsbeskedet. Observera att du behöver ha dina inloggningsuppgifter från ansökan för att svara. Om du är bortrest under sommaren kan det vara bra att ta med inloggningsuppgifterna.

21 juli är SISTA DAGEN att tacka ja till sin gymnasieutbildning, här.

3 augusti till 14 september sker sedan reservantagning i mån av platser.