Nya Munken

Gymnasievalet – så funkar det på Nya Munken

Gymnasievalet är ett stort steg för våra elever. Vi vill ge alla våra elever bra möjligheter att göra ett välgrundat val. Vår ambition är att ge alla elever den information och det stöd som behövs för att göra ett väl underbyggt val.

Riksdagen har beslutat att valet till gymnasiet är ett val eleverna ska göra själva. Där riktas mycket av informationen till eleverna, men självklart har du som är vårdnadshavare också en viktig roll för att stödja, motivera och ge råd.  Här nedanför hittar du mycket information men alla elever erbjuds både information i helklass samt får möjlighet till individuella vägledningssamtal.

Checklista för att söka till gymnasiet

Under början av oktober (vecka 42) kommer SYV ut till alla niondeklasser och håller klassvisa informationsmöten.

Det finns många olika webbsidor med information om Gymnasievalet vi har samlat länkar i länklistan nedan.

Gå på gymnasieskolornas Öppet Hus. De flesta skolor har sina öppna i perioden november till februari, vissa skolor erbjuder flera olika tillfällen.

Vecka 45 håller vi under två veckor möte för alla vårdnadshavare.

  • Tisdag 5/11 – 9A, 9B, 9C, 9D
  • Torsdag 7/11 – 9E, 9F, 9G, 9H

Gå på Linköpings gymnasiemässa. På mässan får du möjlighet att möte flera skolor vid samma tillfälle och möjlighet att få information om många olika program. Lördagen den 9 november i Konsert och Kongress kl. 9.30-14.00.

Själva ansökan till gymnasiet görs på gymnasiestudera.se, ansök här. Du får inloggningsuppgifter hemskickat i ett brev under vecka 2. Ansökan öppnar den 14 januari 2020 och stänger 15 februari.

15 februari är ett viktigt datum. Det är SISTA dagen för ansökan, men vänta inte till sista dagen, ansökan öppnar redan den 14 januari. Tänk också på att utnyttja möjligheten att göra flera val, minst fem! Så att du är säker på att komma in på något av dina val redan i första omgången. Förutom att göra din ansökan på nätet är det viktigt att du skriver ut din kvittens på ansökan (från hemsidan där du söker), eleven ska skriva under och lämna till SYV på Nya Munken.

Runt den 15 april kommer besked om preliminär antagning. Resultatet av antagningen är baserad på dina betyg under höstterminen. Det är betygen på våren som är avgörande, men du får en bild av hur många som sökt din utbildning och vad som kan komma att krävas för att komma in.

Omvalsperioden pågår mellan 15 april och 3 maj. Om man inte är nöjd med sitt val eller vill ändra något i ansökan finns möjlighet att göra nyval och omval.

Slutlig antagning är klar 1 juli och så finns ansökningsbesked att läsa på gymnasiestudera.se. Du måste svara på antagningsbeskedet. Observera att du behöver ha dina inloggningsuppgifter från ansökan för att svara. Om du är bortrest under sommaren kan det vara bra att ta med inloggningsuppgifterna.

25 juli är SISTA DAGEN att tacka ja till sin gymnasieutbildning, här.

26 juli till 13 september sker sedan reservantagning i mån av platser.