Nya Munken
#55 Om Att Vara Ny Sjua

Några veckor in på terminen så träffar vi Mattias och Gizelle i 7D för att prata om deras första tid på skolan. Det blir ett samtal om hur det varit att byta till en ny miljö och hur det varit med alla nya lärare, salar och kompisar.

#54 Om HT21

Läsåret inleds traditionsenligt med att podden träffar rektorn och pratar om vad som varit och vad som kommer. Som vanligt kommer ett nytt avsnitt varannan vecka även detta år!

 

 

#53 Innepodd Dag 3

Regnet gjorde om läsårets sista avsnitt från utepodd till en innepodd.

Först träffar vi Matilda som är skolsköterska på Munken och pratar om olikheter och identitet. Sedan avslutar vi med tjejerna Elin, Ebba och Johanna och pratar om deras tre år på skolan och om vad som händer framöver.

#52 Utepodd Dag 2

Under tisdagen strömmade det in nyfikna och intressanta elever för att prata. Podden träffade i tur och ordning:

  • Maria & Ella 8G
  • Vendela & Vera 9G
  • Dennis & Filip 8D
  • Elise & Nova 9C
  • Linus & Ludde 8A/8B

Det blev samtal om allt från respekt mot äldre, tips till lärare för bättre undervisning och hur man använder en tvättmaskin! Allt detta i Munkenpoddens längsta avsnitt någonsin!

#51 Utepodd Dag 1

Vi började veckans Öppna podd med att träffa Gesine för att prata om åren på Munken. Sedan fick vi också en pratstund med två elever i årskurs 7, Vide och Ludvig.

#50 Om Skolförlagd Prao

På grund av den rådande pandemin så kan inte eleverna i årskurs 8 gå ut på vanlig praktik på olika företag. Därför har skolan tagit fram ett upplägg som handlar om sådant som de hade mött om de varit ute i “verkligheten”. Ida och Simon i 8B berättar vad de fått göra under de här två veckorna.

#49 Om Matematik

Idag får vi reda på mer om Matematik. Läraren Torsten berättar vad det är man läser och lär sig i ämnet och vi försöker klura på varför det av många anses vara det svåraste ämnet på högstadiet.

#48 Om Hälsa

Eleverna i årskurs 8 har precis avslutat ett Hälsoprojekt som handlar mycket om kost, sömn och rörelse. Vi ville höra mer om detta så valde att fråga två elever på skolan, Albert och Vincent, om deras syn på projektet och om hälsofrågor i allmänhet.

#47 Om Kuratorer

Vi börjar avsnittet med att prata ut om barnafödande…

Den här gången träffar vi Gabriella och Matilda som är kuratorer på skolan. De berättar om sitt arbete som handlar mycket om att träffa och prata med elever om mående och eventuella svårigheter i vardagen. Går du på skolan och behöver kontakt med en kurator? Kontaktuppgifter finns här: https://www.nyamunken.se/kontakt/

#46 Om Utlandsstudier

Podden träffar Linn i 9H som bott och gått i skola i Tokyo, Japan under ett år. Vi får reda på hur skolsystemet fungerar, vad man läser och även vad man har på sig. Ett mycket intressant samtal om likheter och skillnader mellan den japanska och den svenska skolan.

#45 Om Svenska som andraspråk

Vi träffar läraren Patrik som undervisar i ämnet SVA, Svenska som andraspråk, för att reda ut några av de frågetecken som finns om ämnet. Vilka får egentligen läsa ämnet? Måste skolor ha SVA? Vad krävs för att få betyg?

#44 Om Specialpedagogerna

I detta avsnitt presenterar vi Ulrika och Sandra, våra två specialpedagoger på skolan. De berättar om sitt uppdrag på skolan och vad de jobbar med om dagarna. Lyssna om du är nyfiken!

#43 Om strategier inför gymnasieval

I denna veckas program träffar vi Jonna och Nova 9C och hör om deras tankar inför gymnasievalet. Vi pratar om hur man kan förbereda sig inför gymnasiet, om 9:ornas SYV-samtal och hur det blir nu när skolornas Öppet Hus blir på distans.

#42 Om Ledningsgruppen

Här får vi stifta bekantskap med de som ingår i ledningen på skolan, det vill säga våra tre rektorer Mathias, Marie och Nina. Vi reder ut vad de gör och vilka olika ansvarsområden de har på skolan.

#41 Om Friluftsliv

Vi har med oss Abbas och Natalie från 7C som berättar om deras upplevelser av friluftsdagen som samtliga 7:or nu gjort. De berättar om vad de fick göra i Vidingsjö och vi pratar om vad man kan ha för nytta av detta i framtiden.

#40 Om Fritidsgården

På läsårets första avsnitt träffar vi Ingela från Fritidsgården och skolans rastverksamhet. Hon berättar om vad man kan göra både ute och inne på rasterna och om vilken fantastisk gemenskap som råder på skolan.

#39 Om Distansundervisning

Linda och Jonas diskuterar distansundervisning som är aktuellt just nu. Båda har erfarenhet av detta och delar med sig av både hur det fungerar och vilka svårigheter detta medför.

#38 Om Corona

Specialavsnitt om Corona. Linda är på plats på skolan tillsammans med eleverna Emma & Natalie, och Jonas är med via länk hemifrån. Vi pratar om och spekulerar kring vad som händer om skolan tvingas stänga. Hur blir det då?

#37 Om ett praoföretag

I detta avsnitt får vi besök av Lotta från ICA Signalen, ett av alla de företag som vi skickar elever till på prao. Vi pratar om hur de förbereder sig och hur det är att ta emot elever. I år går skolans år 8 ut på prao under v. 12-13.

#36 Om Hem- och konsumentkunskap

I vår serie av att träffa skolans lärare och få reda på mer om deras ämnen träffar vi i det här avsnittet Monica som undervisar i Hem- och konsumentkunskap. Lyssna för att få reda på mer om ämnet och vad man gör nere i de salarna.

#35 Om Gymnasievalet

Vi träffar Filippa och Lukas, två av våra 9:or, som nu ska söka till gymnasiet. Vi tar reda på vad de har sökt för program och hur tankarna gått inför valet.

#34 Om Munkendagen

Måndag 3 februari är det Munkendagen på skolan. Podden berättar i det här avsnittet om syftet och vad som kommer att hända då.

#33 Om Idrott och Hälsa

I vårt första inslag om de olika ämnena på skolan träffar vi Jonas Palm, en av våra tre idrottslärare på skolan, och pratar om ämnet Idrott och hälsa. Det blir fokus på vad man gör och varför inom ämnet.

#32 Om VT-20

Linda och Jonas pratar om vårens planering, både på skolan i stort men också i podden. Vill du veta vad som ska hända och när, lyssna på veckans avsnitt!

Tidigare avsnitt!

#31 Om 100%-klubben

Den 18/1 arrangerar skolan, via elevrådet, en dag då man kan lämna in digitala verktyg för återvinning. Detta i ett led att skolan har gått med i 100% klubben. Vi träffar Nova & Elvira från elevrådet som berättar mer.

Lyssna!

#30 Om Tema Tyskland

Vi träffar Klara och Elin 8D och pratar om deras besök på företaget SICK AB där de fick träna sina kunskaper i tyska i verkligheten. Dessutom har deras klass fått besök av två personer från Goetheinstitutet och fått lära sig mer om hur man firar jul i Tyskland.

God Jul från Munkenpodden!

Lyssna!