Nya Munken
#86 Utepodd Dag 3

Vi avslutar veckans Utepodd med att prata med majoriteten från årskurs 9 den här gången. Samtal kring bland annat varför man vill vara egenföretagare till favoritsporter och 80-tals rock.

 

Trevlig sommar önskar Linda & Jonas och Munkenpodden!

 

 • Doris och Amanda (8H) 00:37
 • Adisa (9D) och Shoshana (9C) 4:41
 • Emmie och Viggo (9E) 13:32
 • Abbe och Adrian (9G) 19:15
 • Max (lärare) 27:38

#85 Utepodd Dag 2

Under vår andra dag av inspelningar var det 7:orna som tog för sig och ville komma till tals. Men sen vägde två träffar med 8:or upp balansen:

 

 • Alva och Astrid (7E) 00:38
 • Max och Adrian (7B) 7:39
 • Vidar och Pascal (7B) 15:27
 • Sofia och Alva (7H) 23:05
 • Tuva, Alice och Nike (8B) 30:06
 • Rayan (8C) och Ioana (8B) 39:00

#84 Utepodd Dag 1

På årets första poddinspelning utomhus var intresset stort. Under den timme som Linda och Jonas satt och pratade med vem som än ville på nya skolgården så hann de med hela 14 elever.

Idag träffade vi:

 • Ismail (8E) 0:25
 • Ebba, Astrid och Nova-Li (7G) 4:38
 • Marcus och Theo (9A) 11:30
 • Olof och Melker (9A) 17:35
 • Mathias och Otto (9D) 25:25
 • Nolia (8A) och Emelie (8B) 33:10
 • Elsa (9G) och Démi (9E) 39:45

#83 Om Temaveckan

Under vecka 22 kommer vi på skolan att ha en temavecka om olikheter, stolthet och fördomar. Lyssna här på avsnittet för att få reda på vad som kommer att hända under veckan och varför!

#82 Om Utlandspraktik

Eleverna i årskurs 8 gjorde nyligen sina två veckor av PRAO och flera engagerade sig och hittade sin egen plats att göra sin praktik på. En av de som gjorde en annorlunda PRAO var Ahmed Anwar som var i Dubai. Lyssna och inspireras när vi pratar med honom om den här upplevelsen! Kanske blir du själv sugen att testa en lite unik PRAO?

#81 Om Berlinresan

Några av våra elever i årskurs 9 på skolan har varit iväg på en studieresa till Berlin. I det här avsnittet träffar vi Anton och Bea som får berätta lite om hur förberedelserna inför resan gick till men framförallt hur det var att åka iväg till ett främmande land. För några var det dessutom allra första gången på ett flygplan.

#80 Om PRAO

Premiär av Munkenpodden som videoblogg. Inför årets PRAO-period träffar vi Scandics hotellchef Emil Spets. Hans arbetsplats tar emot många elever under året och har gjort så under flera år. Av honom får vi reda på hur man som PRAO-elev kan förbereda sig inför sin PRAO, vad man bör tänka på när man väl är där och en hel del andra tips som kan vara bra inför kommande arbetsliv.

#79 Om Förintelsens Minnesdag

Den 29 januari kommer skolan att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Detta gör vi för att bevara minnet av de hemskheter som människor utsatt andra människor för i historien och tyvärr även idag. Vi har i avsnittet med vår kollega Emma och går tillsammans igenom vad som kommer att ske på skolan den här dagen.

#78 Om Polisens Arbete

I det här avsnittet träffar vi Ann-Christine ”Anki” Rehnström som jobbar som Områdeschef hos Polisen. Vi lyfter de frågor som inkommit från personal och elever på skolan och det blir ett samtal om bland annat kameraövervakning, drönare och rekrytering till kriminella gäng.

Har du som vuxen funderingar kring dessa frågor finns till exempel foldern ”Gängsnacket” (dessutom på flera olika språk): https://polisen.se/lagar-och-regler/for-dig-under-18-ar/ar-du-orolig-over-att-ditt-barn-ska-luras-in-i-kriminalitet/

#77 Om Gymnasievalet

För de elever som går i årskurs 9 börjar det nu bli dags att planera för sitt sök till gymnasiet. Vi träffar den här gången studie- och yrkesvägledare Åsa Thorin för att reda ut vad som gäller. Så om du läser sista året på Nya Munken eller om du är förälder till någon som gör, lyssna på veckans avsnitt!

#76 Om Vår Rektor

I det här avsnittet får vi chansen att lära känna Marie, vår rektor här på Nya Munken. Det blir ett samtal om hennes väg till den här tjänsten och vad hon hoppas på under det kommande läsåret!

#75 Om Utvecklingssamtal

Det har blivit dags för utvecklingssamtal på Nya Munken och i det här avsnittet förklarar vi varför vi har dessa och hur de går till här på vår skola. Den här informationen är mest riktad till dig som har barn på skolan och som därmed också har en viktig roll i det kommande samtalet.

#74 – Utepodd 2023 – Dag 3

På den tredje och sista dagen av årets Utepodd betade vi flera nya trevliga besök. Såväl personal som elever från olika årskurser delade med sig av sina tankar kring det ämne som de snurrade fram. Tyvärr kunde allt inte användas då det blåste lite mycket. Men lyssna och dela med er av läsårets sista poddavsnitt!

 

Trevlig sommar önskar Munkenpodden genom Linda och Jonas!

 

 • Nellie & Dalya (9G) [1:20]
 • Angelica Wild [11:45]
 • Amanda & Alva (9H) [18:40]
 • Basma & Rebecca (7H)  [27:20]
 • Elisabet Möldener-Kullbohr [32:56]
 • Ella (9H) & Lilly (9F) [37:05]
#73 – Utepodd 2023 – Dag 2

Ännu fler var intresserade av att göra sin röst hörd när Munkenpodden bjöd in till en andra dag av inspelningar. Samtalsämnen var många och alltifrån ”Drömyrken” till ”Läxor”, ”Prov” och ”Fusk” avhandlades! Lyssna när följande gästade oss:

 

 • Theo (9H) & Casper (9C) [1:00]
 • Anton & William (9H) [6:06]
 • Jesper (Elevresurs) [13:12]
 • Valter & Eskil (8A) [22:26]
 • Joline & Basma (7H)  [29:27]
 • Shoshanna & Abdi (år 8) [37:20]
 • Ivar, Jesper & Ludvig (9B) [47:06]
#72 – Utepodd 2023 – Dag 1

Munkenpodden bjöd in till samtal på skolgården och den som var intresserad fick komma och snurra på vårt hjul för att avgöra samtalsämne. Årets Utepodd bjöd på strålande sol och underbar vårvärme och det var många som var nyfikna. Lyssna på när våra modiga elever kom och pratade med oss avhandlade allt från att ”Flytta hemifrån” till ”Bästa musiken”:

 • Felix & Ludwig (9E) [0:00]
 • Kenny (9G) & Oliver (9E) [7:30]
 • Leo (9F) & Max (9G) [13:40]
 • William (9H) & Malte (9G) [18:49]
 • Dahlya (9G) & Love (9F) [24:23]

#71 Om Skoltidningen

Efter idé och initiativ från eleverna så har arbetet med att starta upp en skoltidning inletts. Det är främst biblioteksrådet som ligger bakom detta men hittills är inte så mycket helt spikat. I det här avsnittet träffar vi Anton och Harriet och hör hur arbetet med tidningen går än så länge och vad målet är.

#70 Om Biblioteket och Källkritik

Den 13 mars uppmärksammas ”Källkritikens dag” i hela Sverige och på Nya Munken ser även vi till att tänka till lite extra på detta. I det här avsnittet berättar vår nya bibliotekarie Clara vad hon jobbar med om dagarna och om hur viktigt det är att vara källkritisk. Lyssna, men var kritisk 😉

#69 Om Elevrådet

Här på Nya Munken har vi ett elevråd med representanter från samtliga klasser. Funderar du på vad de gör och hur elevrådet fungerar? Lyssna när två av representanterna, Alice och Alma besöker Munkenpodden och förklarar!

#68 Om Utvecklingssamtal

Det har blivit dags för utvecklingssamtal på Nya Munken och i det här avsnittet förklarar vi varför vi har dessa och hur de går till här på vår skola. Den här informationen är mest riktad till dig som har barn på skolan och som därmed också har en viktig roll i det kommande samtalet.

#67 Om Bra Böcker

Inför det kommande läslovet delar eleverna Julia och Elias med sig av sina boktips (även Linnéa rekommenderar en bok på skärmarna). Är du nyfiken på någon av böckerna eller på andra förslag på böcker så kan du till exempel fråga din svensklärare eller någon annan på skolan. Trevligt läslov! 

#66 Om Gymnasievalet

Det börjar dra ihop sig för de elever som går i årskurs 9 att söka till gymnasiet. Vi träffar den här gången studie- och yrkesvägledare Åsa Thorin för att reda ut vad som gäller och vilka datum som gäller. Läser du sista året på Nya Munken eller är du förälder till någon som gör, lyssna på veckans avsnitt!

#65 Om Bästa Världen

Skolan är med i ett projekt som kallas Bästa Världen med fokus Energi och Hållbar utveckling. En del i detta projekt är ett besök på Kolmården där alla våra årskurs 8:or får följa med för att bland annat lära sig mer om djurens energiförbrukning och hur åkattraktionerna rent praktiskt fungerar. Ellen och Nellie från 8A berättar mer.

#64 Om Ekonomi

I läsårets sista podd träffar vi Obyda och Nora från årskurs 9 och pratar om ungdomars ekonomi. Vi går igenom vad som är vettigt att få i månadspeng och vad dessa pengar spenderas på, med stöd utifrån en enkätundersökning som gjorts bland skolans elever.

 

Trevlig sommar önskar Linda och Jonas

#63 Om PRAO

Under två veckor var alla skolans elever i årskurs 8 ute på Prao. Nu har de kommit tillbaka till skolan och vi träffar här Eric (som varit på en Förskola) och Konrad (som varit på Helikopterflottiljen) och hör hur deras praktikperiod varit.

#62 Om Språkolympiaden

I det här avsnittet slår vi på stort och kanske är det första och sista gången som vi får besök av en olympisk mästare i podden! Lyssna och inspireras!

#61 Om Slöjd

Vill du veta mer om ämnet slöjd; vad man gör, hur man gör och kanske framförallt varför vi håller på med slöjd? Lyssna när vi pratar med två av våra lärare Simon och Sinikka i veckans avsnitt.

# 60 Om Pluggande

Nu tar vi nya tag med ett nytt avsnitt om pluggande. Vi träffar eleverna Albert och Albin och pratar om resultatet på den enkät som gjordes för ett tag sen och diskuterar t.ex. hur mycket man pluggar hemma, var man befinner sig i sin bostad och vilka ämnen som tar mest tid.

#59 Om Internationell samarbete

Vi träffar här Gesine som berättar om hur det internationella samarbetet med Tyskland går till och vad det innebär både för henne, för de studenter som kommer hit men framförallt för eleverna. En fantastisk möjlighet för alla inblandade att ta del av varandras kulturer och kunskaper.

#58 Om Favoritämnen

Vi gjorde en undersökning bland skolans elever angående vilka ämnen som de ansåg var favoriter, och sedan sammanställde vi detta både utifrån årskurser och kön. Resultatet diskuterar vi i det här avsnittet tillsammans med Daniel och Maria i 9G, för att höra varför de tror att det blev som det blev.

#57 Om att vara skolsköterska

I tider av vaccinationer på skolan så lyckas vi ändå få till en träff med skolsköterskan Mathilda. Hon berättar om vad hon gör om dagarna och vad det innebär att vara skolsköterska.

#56 Om Teknik

Skolan har inför det här läsåret satsat på en ny Tekniksal som är uppbyggnad. Idag träffar vi Karin som undervisar i ämnet och som pratar om vad man håller på med i ämnet Teknik på högstadiet.

#55 Om Att Vara Ny Sjua

Några veckor in på terminen så träffar vi Mattias och Gizelle i 7D för att prata om deras första tid på skolan. Det blir ett samtal om hur det varit att byta till en ny miljö och hur det varit med alla nya lärare, salar och kompisar.

#54 Om HT21

Läsåret inleds traditionsenligt med att podden träffar rektorn och pratar om vad som varit och vad som kommer. Som vanligt kommer ett nytt avsnitt varannan vecka även detta år!

 

 

#53 Innepodd Dag 3

Regnet gjorde om läsårets sista avsnitt från utepodd till en innepodd.

Först träffar vi Matilda som är skolsköterska på Munken och pratar om olikheter och identitet. Sedan avslutar vi med tjejerna Elin, Ebba och Johanna och pratar om deras tre år på skolan och om vad som händer framöver.

#52 Utepodd Dag 2

Under tisdagen strömmade det in nyfikna och intressanta elever för att prata. Podden träffade i tur och ordning:

 • Maria & Ella 8G
 • Vendela & Vera 9G
 • Dennis & Filip 8D
 • Elise & Nova 9C
 • Linus & Ludde 8A/8B

Det blev samtal om allt från respekt mot äldre, tips till lärare för bättre undervisning och hur man använder en tvättmaskin! Allt detta i Munkenpoddens längsta avsnitt någonsin!

#51 Utepodd Dag 1

Vi började veckans Öppna podd med att träffa Gesine för att prata om åren på Munken. Sedan fick vi också en pratstund med två elever i årskurs 7, Vide och Ludvig.

#50 Om Skolförlagd Prao

På grund av den rådande pandemin så kan inte eleverna i årskurs 8 gå ut på vanlig praktik på olika företag. Därför har skolan tagit fram ett upplägg som handlar om sådant som de hade mött om de varit ute i “verkligheten”. Ida och Simon i 8B berättar vad de fått göra under de här två veckorna.

#49 Om Matematik

Idag får vi reda på mer om Matematik. Läraren Torsten berättar vad det är man läser och lär sig i ämnet och vi försöker klura på varför det av många anses vara det svåraste ämnet på högstadiet.

#48 Om Hälsa

Eleverna i årskurs 8 har precis avslutat ett Hälsoprojekt som handlar mycket om kost, sömn och rörelse. Vi ville höra mer om detta så valde att fråga två elever på skolan, Albert och Vincent, om deras syn på projektet och om hälsofrågor i allmänhet.

#47 Om Kuratorer

Vi börjar avsnittet med att prata ut om barnafödande…

Den här gången träffar vi Gabriella och Matilda som är kuratorer på skolan. De berättar om sitt arbete som handlar mycket om att träffa och prata med elever om mående och eventuella svårigheter i vardagen. Går du på skolan och behöver kontakt med en kurator? Kontaktuppgifter finns här: https://www.nyamunken.se/kontakt/

#46 Om Utlandsstudier

Podden träffar Linn i 9H som bott och gått i skola i Tokyo, Japan under ett år. Vi får reda på hur skolsystemet fungerar, vad man läser och även vad man har på sig. Ett mycket intressant samtal om likheter och skillnader mellan den japanska och den svenska skolan.

#45 Om Svenska som andraspråk

Vi träffar läraren Patrik som undervisar i ämnet SVA, Svenska som andraspråk, för att reda ut några av de frågetecken som finns om ämnet. Vilka får egentligen läsa ämnet? Måste skolor ha SVA? Vad krävs för att få betyg?

#44 Om Specialpedagogerna

I detta avsnitt presenterar vi Ulrika och Sandra, våra två specialpedagoger på skolan. De berättar om sitt uppdrag på skolan och vad de jobbar med om dagarna. Lyssna om du är nyfiken!

#43 Om strategier inför gymnasieval

I denna veckas program träffar vi Jonna och Nova 9C och hör om deras tankar inför gymnasievalet. Vi pratar om hur man kan förbereda sig inför gymnasiet, om 9:ornas SYV-samtal och hur det blir nu när skolornas Öppet Hus blir på distans.

#42 Om Ledningsgruppen

Här får vi stifta bekantskap med de som ingår i ledningen på skolan, det vill säga våra tre rektorer Mathias, Marie och Nina. Vi reder ut vad de gör och vilka olika ansvarsområden de har på skolan.

#41 Om Friluftsliv

Vi har med oss Abbas och Natalie från 7C som berättar om deras upplevelser av friluftsdagen som samtliga 7:or nu gjort. De berättar om vad de fick göra i Vidingsjö och vi pratar om vad man kan ha för nytta av detta i framtiden.

#40 Om Fritidsgården

På läsårets första avsnitt träffar vi Ingela från Fritidsgården och skolans rastverksamhet. Hon berättar om vad man kan göra både ute och inne på rasterna och om vilken fantastisk gemenskap som råder på skolan.

#39 Om Distansundervisning

Linda och Jonas diskuterar distansundervisning som är aktuellt just nu. Båda har erfarenhet av detta och delar med sig av både hur det fungerar och vilka svårigheter detta medför.

#38 Om Corona

Specialavsnitt om Corona. Linda är på plats på skolan tillsammans med eleverna Emma & Natalie, och Jonas är med via länk hemifrån. Vi pratar om och spekulerar kring vad som händer om skolan tvingas stänga. Hur blir det då?

#37 Om ett praoföretag

I detta avsnitt får vi besök av Lotta från ICA Signalen, ett av alla de företag som vi skickar elever till på prao. Vi pratar om hur de förbereder sig och hur det är att ta emot elever. I år går skolans år 8 ut på prao under v. 12-13.

#36 Om Hem- och konsumentkunskap

I vår serie av att träffa skolans lärare och få reda på mer om deras ämnen träffar vi i det här avsnittet Monica som undervisar i Hem- och konsumentkunskap. Lyssna för att få reda på mer om ämnet och vad man gör nere i de salarna.

#35 Om Gymnasievalet

Vi träffar Filippa och Lukas, två av våra 9:or, som nu ska söka till gymnasiet. Vi tar reda på vad de har sökt för program och hur tankarna gått inför valet.

#34 Om Munkendagen

Måndag 3 februari är det Munkendagen på skolan. Podden berättar i det här avsnittet om syftet och vad som kommer att hända då.

#33 Om Idrott och Hälsa

I vårt första inslag om de olika ämnena på skolan träffar vi Jonas Palm, en av våra tre idrottslärare på skolan, och pratar om ämnet Idrott och hälsa. Det blir fokus på vad man gör och varför inom ämnet.

#32 Om VT-20

Linda och Jonas pratar om vårens planering, både på skolan i stort men också i podden. Vill du veta vad som ska hända och när, lyssna på veckans avsnitt!

Tidigare avsnitt!

#31 Om 100%-klubben

Den 18/1 arrangerar skolan, via elevrådet, en dag då man kan lämna in digitala verktyg för återvinning. Detta i ett led att skolan har gått med i 100% klubben. Vi träffar Nova & Elvira från elevrådet som berättar mer.

Lyssna!

#30 Om Tema Tyskland

Vi träffar Klara och Elin 8D och pratar om deras besök på företaget SICK AB där de fick träna sina kunskaper i tyska i verkligheten. Dessutom har deras klass fått besök av två personer från Goetheinstitutet och fått lära sig mer om hur man firar jul i Tyskland.

God Jul från Munkenpodden!

Lyssna!